• Pappalivet

Min resa mot Polisutbildningen!

I mitt senaste inlägg som jag skrev den 1 April så berättade jag om att det snart var dags för testerna inför polisutbildningen. Hela 83 dagar var det kvar när jag skrev det inlägget men lite visste jag när jag helt plötsligt fick ett sms från Rekryteringsmyndigheten om att min tid för testerna var ändrad!


Istället för 83 dagar kvar var det nu tio dagar kvar. Nyheten kom lite som en chock och gjorde mig lite förbannad. Jag hade ju inte kunnat förbereda mig som jag ville, "skulle jag klara cykel-testet nu??" var en fråga som gnagde i mitt huvud. Samma dag åkte jag till gymmet med en plan på att lägga dem sista dagarna av träning på cykeln. Inför isokai-testet var jag inte lika nervös så styrketräningen fick ta mindre tid helt enkelt. Jag påbörjade min uppvärmning på cykeln och samtidigt var jag ute och googlade efter en bra beskrivning på cykel-testet för att kunna anpassa träningen. Som tur var så råkade jag se att polistidningen.se hade skrivit en artikel om att cykel-testet just nu (maj 2020) ställs in på grund av rådande omständigheter med covid-19. I samma sekund som jag fattade att jag skulle slippa detta hoppade jag faktiskt av cykeln. I slutändan så insåg jag att de dagar som var kvar innan testerna inte skulle ha påverkat utgången.


Allt det där man ska göra innan man åker till Rekryteringsmyndigheten hade jag ju inte gjort. Simintyg skulle fixas, betygen från gymnasiet skulle hittas, CV:et skulle snyggas till, hälsodeklarationen skulle fyllas i, hotell och transport skulle bokas. Jag kommer skriva ett inlägg med fokus på antagningsprocessen där jag djupdyker i hur saker och ting gick till. Men det mesta var relativt enkelt att ordna, simintyget skrev jag ut och åkte till vår simhall i Karlskrona. Väl där var det bara att ta kontakt med närvarande badvakt, han hade koll på vad som gällde så allt gick väldigt smidigt. För betygen kontaktade jag skolan via telefon och vips 10 minuter senare så hade jag dem på mail. Resterande var bara att utföra själv och följa Rekryteringsmyndighetens guider.


Väldigt snabbt var det dags att säga hejdå till sambon och sonen för att ta tåget till Malmö. Tidig morgon, frisk luft och en kropp full av energi. Jag älskar känslan av nervositet, när man ska prestera, utmana sig själv och någonstans faktiskt ta sig utanför den lilla ram man lätt hamnar i. Med en Nocco i handen och hip-hop i lurarna så började tåget rulla.


Väl i Malmö så var jag två timmar tidig, jag vågade inte lita på att tåget skulle hålla tiden. Men detta gav mig tid för reflektion och att faktiskt njuta av det som komma skall. För andra så kanske detta inte är något stort men jag var på väg in i en nu riktning av mitt liv med ett tydligt mål med vad jag ville göra så det var bara att njuta och köra!


Jag måste säga att hela processen på myndigheten gick väldigt smidigt. Jag klev in genom dem stora dörrarna och legitimerade mig hos vakten. Därefter upp för trappan och anmälde mig i receptionen. Ganska snabbt var det dags för test nummer 1 inne i datasalen, jag hade försökt förbereda mig lite på dessa teoretiska test också men visste med mig att jag troligtvis borde ha lagt mer tid på dessa. Jag var klar och fick sedan reda på att jag hade klarat det utan att få reda på exakt resultat och blev ganska omgående ombedd att kliva in i datasalen för test nummer 2 som var mer utav ett personlighets-test. Detta testet innehöll väldigt många frågor så det tog sin lilla tid men det var bara att svara så ärligt så möjligt och inte över tänka.


De teoretiska testerna avklarades och nu var det dags för sjuksköterskan och de tester som ingår där. Allt från hjärta, hörsel och syn kollades. Här utförde jag även isokai-testet som gick väldigt midigt. Sjuksköterskan som jag hade var väldigt smidig och han gjorde så att jag kände mig avslappnad och trygg. Mycket cred och tack till honom!


Vidare var det dags för psykologen men eftersom jag påbörjade testerna relativt sent (11.00) så fick detta vänta till nästkommande dag.


Även fast att man mest suttit ner hela dagen så var jag väldigt trött. Dagen hade varit lång och stressen hade varit ganska hög. Så när jag väl landade på hotellrummet med en proteinbar i handen så var det en otrolig lättnad i kroppen. Några samtal senare med mina föräldrar och med min sambo så drog jag ner till hotellets gym. Big up till Elite Hotel Esplanade som hade ett riktigt fint gym. Det har blivit en del hotellnätter som fotbollstränare runt om i Sverige och oftast på Scandic men aldrig riktigt varit nöjd med gymmet. Men Esplanade överträffade förväntningarna och det blev ett grymt pass! En dusch, proteinbar, tonfisk-pizza och en cola zero senare så var det dags att slötitta på tv för att sedan sova.


På morgonen fick det bli ett kortare pass följt av en frukostpåse från hotellet istället för buffe som dem i vanliga fall tillhandahåller då covid-19 härjar... inget fel på påsen utan en helt okej frukost! Därefter utcheckning och promenad till myndigheten igen!


Efter lite förseningar på grund av psykologer som vabbade/var sjuka och därmed färre personal som kunde ta hand om oss sökande. Dem flesta av oss som sökte hade full förståelse för detta och processen var smidig. Väl inne hos psykologen så var det en väldigt avslappnad men professionell stämning. All nervositet som innan hade befunnit sig i kroppen var som bortblåst. Det var game time helt enkelt. Bara att köra, prata och svara ärligt. Gillar dem det dem hör då är detta menat, mer kunde jag inte göra här. Samtalet tog ca en timme och fyrtiofem minuter och därefter väntade ca 30 min av väntan med andra nervösa sökande i ett sterilt väntrum. Vi kanske var 10 st i det väntrummet alla i olika åldrar med olika erfarenheter.


Helt plötsligt ropas mitt namn upp av en kvinna som senare presenterade sig som sjuksköterska, jag fick följa med ner till hennes rum och där berättade hon att jag hade klarat psykolog-delen och att jag nu skulle utföra ett drog-test. När detta var genomfört så var det ännu mer väntan som väntade.


Tillbaka till ännu ett väntrum, men denna gången var det bara jag och en annan tjej där. Jag kände igen henne hon var bland dem tio stycken som satt i det förra väntrummet nere vid psykologen. Hon hade med gått vidare visade sig. Inga andra dök upp från dem som vi hade mött förut. Man kunde inte låta bli att fundera kring hur det hade gått för dem. Här efter väntade ett samtal med en polis som frågade en hel del om ens omgivning, en säkerhetsprövning helt enkelt för att se vilka faktorer som finns i mitt liv som kan påverka mig i min yrkesroll som polis. Ett samtal som fick mig att reflektera en hel del och en prövning som man ej får reda på om man klarat direkt utan detta bekräftas när man har kommit in på utbildningen (samma gäller för drog-testet då det skickas till Karolinska). Två dagar senare kontaktas jag av en polis från myndigheten som bekräftar min preliminära antagning och i väntan på det slutgiltiga beskedet så får jag önska studieort, studieform och aspirantområde. Härefter så hörde jag inget mer och gick runt och oroade mig huruvida polisen som jag hade haft säkerhetsprövningen hade gillat mig eller inte. Men ca tre veckor senare så fick jag det bekräftat via Rekryteringsmyndighetens hemsida att jag hade blivit ANTAGEN!


Vilken resa men så värt det! Så till alla som funderar på att söka, SÖK!! Det kan inte bli värre än att man kuggar på något o då får man bara återkomma eller så visar det sig att detta inte var något för dig men då har ni iallafall givit det en liten chans.


Långt inlägg men har ni några frågor eller funderingar så får ni jätte gärna kommentera!

19 visningar
Om Pappalivet.com

Bloggen Pappalivet.com startades för att hjälpa unga pappor i vardagen. Jag som driver bloggen är en Ung Pappa på 21 år och tyckte att det var svårt att hitta personer i samma situation samt få stöd och hjälp för att underlätta vardagen. På Pappalivet.com kommer allt från Träning och Hälsa till Ekonomi och Relationer att finnas. Pappalivet.com kommer även innehålla Recensioner samt Top listor på olika tjänster/produkter som underlättar och hjälper till i vardagen med! OBS! Inläggen kan innehålla reklam genom annonslänkar. 

© 2019 by Pappalivet.com